Beginnend ondernemer zijn, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021

Je hebt een droom, die droom rijpt en je probeert jezelf die droom visueel voor te stellen. Zolang je hem in je hoofd laat afspelen blijkt er geen vuiltje aan de lucht. Tot je toch besluit om je droom realiteit te proberen maken. Vanaf je eerste stappen bots je keihard tegen het ene na het andere obstakel waarvan je zelfs het bestaan niet van afwist.


Zo startte ook mijn verhaal als 'De Wilgenknotter'. Het is een cliché huizenhoog... en ook nu besef ik waarom clichés steeds keiharde waarheden zijn. Een onderneming starten is keihard werken en enkel wie blijft doorzetten krijgt bestaansrecht. Maar dan ben je pas begonnen. Nu hoor ik u denken, wat een pessimistische start. Ik noem het realiteit waarbij al vanaf het begin het kaf van het koren wordt gescheiden. Ikzelf heb me vooral rechtgehouden aan het verhaal van ene zekere Walter Elias 'Walt' Disney die ooit zei: "Starten doe je door niet eeuwig over zaken door te praten, maar er gewoon mee te beginnen."


En zo geschiedde. Na uren, dagen, weken zelfs maanden van met mijn vrouw en kinderen (mijn ware steun en toeverlaat) praten van hoe ik het graag wilde, opzoekingswerk doen, met banken gaan praten, artikels lezen over ondernemen... werd mijn onderneming op 2 januari 2021officieel werkelijkheid, De Wilgenknotter was geboren. Uiteraard heb ik ook al veel plezier beleefd aan het oprichten van mijn zaak, al is dat steeds in uitgesteld relais. Vanaf het moment dat je jezelf kleine doelen vooropstelt, lijkt alles ook veel haalbaarder. Toch blijft het hele gebeuren een continue balans van positieve en negatieve gevoelens. Bij elke tegenslag zakt het moraal en is het vooral mijn vrouw en kinderen die me opnieuw aan de slag krijgen. Wat als hobby leuk bleek om er ook daadwerkelijk geld mee te verdienen, was een ware kunstoefening van de positieve mindset te bewaren, doorzetten, imens veel vallen en telkens weer 1 keer meer te gaan rechtkrabbelen, trial and error, verbeterer, innoveren, jezelf heruitvinden, zoeken en nog veel meer werkwoorden in deze categorie.


Die kunstoefening is iets waar ik alle toekomstig beginnende ondernemers graag rekening mee wil laten houden. Wees gerust, als je van jezelf overtuigd bent dat je goed bent in je vak dan ben ik ervan overtuigd dat je zaak hele grote kans zal maken om te slagen. Maar houd er zeker rekening mee dat als je geen tijd zal maken om echte ondernemersvaardigheden aan te leren dan ben ik er even hard van overtuigd dat je zaak grote kans zal maken om te falen. Al snoei ik als de beste, al werk ik nog zo hard, al komen er 1000 (laten we hopen) klanten per dag mijn diensten vragen... als je je tanden niet zet in de ondernemersfacetten... zal je niet slagen. Harde taal misschien, maar starten als ondernemer is nu eenmaal hard.


Om te besluiten ben ik héél blij de stap te hebben gezet naar het ondernemerschap! Ik kan mijn expertise die ik had nóg gaan uitbreiden, kom in contact met nieuwe mensen en klanten, ben nóg meer bezig met énorm gepassioneerd tuinbomen snoeien, planten en als het moet vellen, creëer de tijd om vormingen te volgen waar ik vroeger geen tijd voor had doordat ik full-time werkte,leer enorm bij over wat ondernemen ook allemaal inhoud, voel nog meer die onvoorwaardelijke steun van mijn gezin en kan de liefde voor bomen, struiken en planten nog meer gaan voelen! Allemaal zaken die het zeker de moeite waard maken om verder te bouwen aan mijn zaak en te groeien in mijn talent als 'De Wilgenknotter'!


Kortom, van de passie om met bomen (en struiken en planten) te werken kan ik nog meer gaan genieten, ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat de stap naar het zelfstandig worden de goede was én... ik kijk er zeker naar uit om die passie voor de natuur en mijn groeiende expertise voor het snoeien, planten en vellen van bomen aan u te komen delen!


Hebt u vragen over dit artikel, wilt u er graag uw mening aan toevoegen of hebt u ook een gelijkaardig verhaal dat u wilt delen, contacteer me gerust op stijn@dewilgenknotter.be


1 weergave0 opmerkingen